MESI: hoiame traditsioone!
Mesi on väärtus, mida anname edasi põlvest põlve. Iga põlvkond kasutab seda looduse andi veidi omamoodi ja nii põimuvad mee ümber traditsioonid moodsate avastuste ja uute koostisosadega. Mesi ja köök kuuluvad alati kokku.


KIHILINE dessert leivaga
KEVADINE TUUnikalasalat
150 g täistera rukkileiba või riivleiba
20 g võid
20 g mett
100 g maasikamoosi
200 g kohupiima
1 dl vahukoort
Riivi kõvaks läinud rukkileib. Pruunista riivitud leib pannil võis, sega meega ning pane serveerimispokaali põhja. Laota peale moosi.
Vahusta koor, sega kohupiimaga ning laota järgmise kihina moosi peale. Kaunista värskete pohlade, kirsside või maasikate, vahukoore ja riivleivaga.
Kui kasutad poest ostetud riivleiba, on desserti teha veel lihtsam: lihtsam vala riivleib pannile, rösti, lao kihiti pokaali ja naudi!
8–10 vutimuna
200 g salatirohelist
1 kurk, 1 paprika ja 1 avokaado
100 g tomateid
1/2 sibulat (või porrulauku)
tuunikalakonserv omas mahlas
Salatikaste: 1 sl mett, 2 sl oliiviõli, palsamiäädikat, soola, pipart ja sidrunimahla
Pane vutimunad keevasse vette ja keeda 3–4 minutit. Jahuta ja koori. Munade keemise ajal koori ja tükelda avokaado, kurk, paprika, tomatid ja sibul. Sega väikeses kausis omavahel läbi mesi, sidrunimahl, oliiviõli, palsamiäädikas, sool ja pipar. Pane salatilehed ja tükeldatud köögiviljad suurde kaussi, vala peale kaste ja sega õrnalt läbi. Nõruta tuunikalalt liigne vedelik ja laota kala ühtlaselt kaussi. Lõika vutimunad pooleks ja laota salatile. Nirista üle palsamiäädikaga. Naudi!


pühadepasha
Kaerahelbemaius
3 munakollast
240 ml vahukoort
120 g suhkrut
60 ml vedelat mett
1 tl vanillisuhkrut või 1 vaniljekaun
1 tl brändit, riivitud sidruni- või apelsinikoort või sidrunimahla
900 g kohupiima
60 g võid
150 g pähkleid ja kuivatatud puuvilju
Vahusta kausis vahukoor. Tõsta kõrvale. Vahusta või suhkruga, lisades ükshaaval munakollased. Lisa kodujuust, vanillisuhkur, sidrunimahl (või apelsinikoor või brändi) ja mesi, vahukoor, puuviljad ja pähklid ja sega. Vooderda sõel marliga, kalla sinna kohupiimamass, pane sõel kaussi ja külmikusse vähemalt 12 tunniks, et liigne vedelik kaussi nõrguks. Kui pasha on tardunud, serveeri seda puuviljade või marjakastmega.
35 g kaerahelbeid
10 g erinevaid pähkleid
15 g mett
50 g vahukoort
värskeid marju või moosi
Rösti kaerahelbed kuival pannil kuldseks, lisa mesi ja kuumuta veel, samal ajal pidevalt segades. Kui mesi ja kaerahelbed on karamelliseerunud, tõsta pann tulelt ja lase kaerahelvestel jahtuda.
Vahusta koor.
Sega kaerahelbed hakitud pähklitega. Tõsta kaerahelbekiht magustoidupokaali põhja ja pane järgmise kihina peale vahukoor. Siis laota peale marjad või moos.
Kaunista vahukoore ja marjadega.
NB! Neist kogustest saab ühe portsjoni maiust.
Talvised turgutajad
Kuigi selle talve ebatavaliselt soe ilm võib tunduda tore ja haigusi eemalhoidev, levivad viirused õhutemperatuurist sõltumata, niiskus neile isegi meeldib. Me kohtame haigustekitajaid kõikjal, kus puutume kokku teiste inimestega, nii et otsigem välja head kodused abivahendid ning aidakem organismil toime tulla viirustega.


Ingverijook sidruni ja meega
Vürtsikas meejook tŠIlliga
Turguta end ammu tuntud väärtustega – mesi, sidrun ja ingver moodustavad koos teega mõnusa maitse. Aga peale selle annavad need kolm tublit tegijat järjekordse lisapanuse sinu immuunsüsteemi tulemüüri heaks.
Pane tassi 2-3 õhukest viilu ingverit ja vala peale kuum vesi. Lase viis minutit tõmmata. Lisa viil sidrunit ja 1 tl oma lemmikmett. Sega ning naudi aeglaselt ja unistades.
Jook neile, kes soovivad tugevdada oma immuunsust, aga ka neile, kes igatsevad suvesoojust ja piparmündilõhna. Tšilli, mee ja piparmündiga jook äratab maitsemeeled ja turgutab keha võimet seista vastu külma ja niiske hooaja haigustekitajatele.
Koori ja tükelda ingver, ¼ tšillipipar, sidrun, peotäis piparmünti ja vala peale kuum vesi. Sega sisse lusikatäis oma lemmikmett. Lase viis minutit tõmmata ja jahtuda. Joo aeglaselt, lonkshaaval.


Kuldne Kurkumijook meega
Kakao meega
Kuldne, lõhnav ja idamaine – see jook hellitab meeli ja teeb kehale pai. Kurkum ja mesi on koos paras paar, mis annavad antioksüdante ja tõstavad immuunsustaset.
Vala väikesse potti 200 ml piima, 1 tl kurkumit ja jahvata sisse veidi musta pipart. Vispelda, kuni kõik on segunenud. Kuumuta paar minutit, aga ära keeda. Lisa 1 tl kookosõli ja 1 tl ingverit ning tõsta pott tulelt. Lisa 1 tl oma lemmikmett ja sega, kuni mesi on sulanud. Vala kuldne jook toredasse tassi ja naudi!
Lihtne ja kodune jook, sobib hästi kõledasse talvelõppu. Kasuta kindlasti seda kõige tavalisemat, magustamata kakaopulbrit ja pane juurde oma lemmikmett.
Sega väikeses kastrulis 2 tl mett 2 sl magustamata kakaopulbriga. Kuumuta segades, kalla peale 1 klaas piima ja lase joogil aeglaselt joomistemperatuurini soojeneda. Keeta pole tarvis. Tõsta kastrul pliidilt, vala mõnusalt lõhnav šokolaadine jook kenasse kruusi, joo lonkshaaval ja ruttamata.