Mesi on toidupüramiidi tipus. Lausa kroonijuveel!

Kutseliste mesinike ja hobimesinike ühine vastus TAI toitumissoovitustele. Miks mesi tõesti väärib toidupüramiidi tippu tõstmist ja kuidas teadlased mee väärtusi selgitanud on?

Tekst: Mario Kalvet, kutseline mesinik, Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu esimees, ja Krista Kivisalu, hobimesinik, Eesti Mesinike Liidu kommunikatsioonijuht

Tervise Arengu Instituut (TAI) on esitanud mee kohta vasturääkivaid sõnumeid. Ühes artiklis tuuakse välja, et mesi kuulub „vabade suhkrute“ hulka ja selle tarbimist tuleks piirata. Samas kinnitab TAI oma lehel toitumine.ee, et mesi kuulub looduslike ja parimate süsivesikute allikate hulka koos puuviljade, marjade ja mahladega.

Kui mesi kuulub looduslike kasulike süsivesikute allikate hulka, siis miks käsitletakse seda samal ajal kui valge, rafineeritud suhkruga võrdset? Kas tegemist on teadmatusest tuleneva segadusega või valikulise tõlgendusega, mis ei võta arvesse teaduslikke tõendeid mee tervislikkuse kohta?

Me ei ole nõus viimaste toidusoovituste jaotusega, milles mesi on pandud ühte rühma maiustuste, snäkkide ja valge suhkruga ning sildistatud rühmanimega „organismile ebavajalikud toidud“. Samuti oleme märganud mõningaid kohti TAI inimeste sõnavõttudes, mis näivad viitavat teadmatusele. See on ka arusaadav – mesi on keerulise koostisega toiduaine, mille omadusi ka teadlased alles avastavad, et kinnitada meesööjate aastatuhandete pikkusi kogemusi.

Meie, mesinikud, nimetame mett väärtuslikuks toiduaineks. Siin on osa põhjustest, miks.

Mis on mesi ja millest see koosneb?

Mesi on looduslik magusaine, mida mesilased toodavad peamiselt õite nektarist või taimede eritisest. Mesi sisaldab mitmeid kasulikke ühendeid ja toitaineid, mis annavad sellele unikaalsed omadused.

Mee koostis:

  • Suhkrud: umbes 80%
    • Fruktoos: 38%
    • Glükoos: 31%
    • Sahharoos ja muud suhkrud: 11%
  • Vesi: umbes 17%
  • Muud komponendid (ensüümid, aminohapped, orgaanilised happed, vitamiinid ja mineraalid): u 3%

Mesi sisaldab väikestes kogustes mitmeid vitamiine ja mineraale, sealhulgas B-grupi vitamiine (B1, B2, B3, B5, B6), C-vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, rauda ja tsinki. Lisaks on mees antioksüdandid, flavonoidid ja fenoolsed ühendid, mis annavad osa tervisele kasulikest omadustest.

Kas 3% kasulikke aineid on piisav?

TAI väidab, et mee vitamiinide ja mineraalainete sisaldus on „peaaegu nullilähedane“ ning seetõttu ei ole mee tarbimisel suurt toiteväärtust. Kuid kas väikese koguse bioaktiivsete ühendite olemasolu toidus või ravimis tähendab, et see pole oluline? Meditsiin ja toiduteadus kinnitavad vastupidist – väike kogus ei tähenda vähest tähtsust!

I Meditsiinis ja farmakoloogias on mitmeid näiteid, kus vaid mikrogrammide või mõne protsendi ulatuses esinev toimeaine omab tugevat mõju. Näiteks

  • Adrenaliin (epinefriin) – vaid 0,01% lahus suudab päästa inimese elu anafülaktilise šoki korral.
  • Insuliin – inimese organism vajab veresuhkru reguleerimiseks imeväikest kogust insuliini, kuid selle puudus võib olla eluohtlik.

II Toiduteaduses ja maitseainetes mängivad väikesed kogused olulist rolli:

  • Jood soolas – vaid 0,01% aitab ära hoida kilpnäärmehaigusi.
  • Kapsaitsiin tšillis – kogus võib olla alla 0,01%, kuid see annab toidule tugeva teravuse ja omab isegi meditsiinilist kasutust valuvaigistina.

TABEL 1. Väikesed kogused, mille mõju on suur.

AINE KOGUS TAVALINE ANNUS
Kasulikud ained mees (ensüümid, flavonoidid, mineraalid jm) 210 mg (u 3%) 1 tl mett (7 g)
Keskmine antibiootikumidoos 250–500 mg Tavaline annus nakkuste ravis
Paratsetamool 500 mg Tavaline tablett
Melatoniin 1–3 mg Tavaline annus une reguleerimiseks
Fluroriid hambapastas 0,007–0,01 mg Tavaline kogus hambapesus
Vanill toidus < 0,01 mg Annab tugeva maitse ja lõhna
D-vitamiin ~0,01–0,02 mg Tavaline päevane vajadus

Mida need võrdlused näitavad?

  • Üks teelusikatäis mett sisaldab umbes 210 mg kasulikke bioaktiivseid aineid, mis on koguselt võrreldav väiksema antibiootikumidoosiga või 1/2 paratsetamooli tableti mõjuga.
  • Aspiriini annus südame kaitseks (75–100 mg) on väiksem kui mee bioaktiivsete ainete kogus ühes teelusikatäies.
  • Melatoniin ja neurotransmitterid on palju väiksemates kogustes, kuid avaldavad olulist mõju kehale.
  • Jood, fluoriid ja kapsaitsiin on isegi väiksemates kogustes, kuid nende mõju tervisele ja ainevahetusele on märkimisväärne.

Seega ei ole põhjendatud väide, et mee 3% bioaktiivsete ühendite sisaldus on väheoluline. See kontsentratsioon on täiesti piisav, et mesi avaldaks märkimisväärset mõju tervisele, olgu selleks antibakteriaalsed omadused, põletikuvastane toime või immuunsüsteemi tugi. Sama loogika kehtib paljude teiste meditsiiniliste ja toiduteaduslike ühendite puhul. Väike kogus ei tähenda väikest mõju! 

Teadlased: mesi on looduslik ravim, mitte lihtsalt magusaine

Oxfordi Ülikooli 2020. aasta metaanalüüs (Oduwole et al., BMJ 2020) tõestas, et mesi on efektiivsem köha ja ülemiste hingamisteede infektsioonide leevendamisel kui apteegist saadavad käsimüügiravimid (Oduwole et al., 2020). Tulemused näitasid, et mesi vähendas sümptomite kestust ja raskust keskmiselt 1–2 päeva võrra võrreldes tavapäraste käsimüügi ravimitega, mis tähendab umbes 30% kiiremat paranemist. See kinnitab, et mesi on tõhus looduslik alternatiiv ravimitele, mis sageli sisaldavad sünteetilisi koostisosi ja võivad põhjustada kõrvaltoimeid.

Samuti on leitud, et mesi on piisav üle 12 kuu vanuste laste köha ravimisel, eriti siis, kui seda kasutati köha sümptomite leevendamiseks esimesel kolmel päeval (Mashat et al., 2022). Samuti on uuritud mee profülaktilist mõju külmetusele ning leitud, et lapsed, kes sõid iga päev 10 g mett kaheksa nädala jooksul, põdesid vähem külmetushaigusi kui need, kes mett ei tarbinud (Sobhanian et al., 2014).

Mesi teaduses: tõestatud kasulikkus

Mee tervist toetavad omadused on leidnud kinnitust mitmes teadusuuringus. Siin on mõned olulisemad teaduspõhised faktid:

  • Antibakteriaalsed ja põletikuvastased omadused – Mee antibakteriaalne toime tuleneb peamiselt flavonoididest, mis takistavad patogeenide kasvu (Molan, 1999). Meele lisavad antibakteriaalseid omadusi ka vesinikperoksiidi kogus mees, madal pH, kõrge osmolaarsus, fenool- ja aromaatsete hapete sisaldus ja mee glükoproteiinid (Miguel et al., 2017).
  • Mesi ja südame tervis – Esmased uuringud on näidanud, et mesi võib aidata parandada südame tervist, alandades vererõhku, vähendades LDL- ehk „halva“ kolesterooli taset ja suurendades HDL- ehk „hea“ kolesterooli taset, omamata samal ajal mõju kehakaalule. (Miguel et al., 2017)
  • Mee mõju veresuhkrule – Kuigi mesi sisaldab suhkruid, on sellel madalam glükeemiline indeks kui suhkrul ning see võib aidata stabiliseerida veresuhkru taset (Samane et al., 2010).
  • Mee roll seedetrakti tervises – Mesi sisaldab prebiootikume, mis võivad toetada soolestiku mikrobioomi ja parandada seedimist, soodustades kasulike bakterite kasvu (Shin et al., 2018).
  • Mesi ja allergiad – Kohaliku mee tarbimine võib aidata vähendada hooajaliste allergiate sümptomeid (Paltiel et al., 2021).
  • Mee mõju unele – Mee looduslikud suhkrud aitavad reguleerida öist veresuhkru taset ning võivad parandada une kvaliteeti (Schencking et al., 2016).
  • Mee roll haavade ja põletuste ravis – Mesi kiirendab haavade paranemist ja vähendab põletikku tänu antibakteriaalsetele omadustele (Mavric et al., 2008).

Kas mesi kaotab omadused kuumas teevees? Tõde ja müüdid

Üks levinumaid väiteid on, et mesi kaotab oma kasulikud omadused kuuma tee või kohvi sees. Ka TAI väidab, et mees leiduvad “mõningad bioaktiivsed ühendid kaotavad paraku suure osa oma võimalikust positiivsest mõjust kuumas teetassis”. Kuid katsed näitavad, et see väide on eksitav.

  • Teevesi jahtub 50 kraadini umbes 12 minutiga. Inimene ei ole suuteline jooma teed temperatuuril üle 50 °C, ka mesi lisatakse joogile madalamal temperatuuril.
  • Mee kasulikud ensüümid hakkavad lagunema alles üle 60 °C pikaajalisel kuumutamisel, mitte hetkega (White, 1978). Temperatuurile on eriti tundlik invertaas, aga soojus mõjub päevade, mitte minutite jooksul! Nt 50 ºC juures kaotab invertaas poole oma aktiivsusest 1,3 päeva jooksul, 60 ºC juures 4,7 tunniga, 80°C juures 8 minutiga. (Sergiel et al 2014)
  • Lühiajaline kokkupuude soojusega ei hävita mee antibakteriaalseid omadusi; mee bioaktiivseid komponendid flavonoidid ja polüfenoolid säilivad ka soojuses (Brudzynski & Sjaarda, 2014).

Seega ei ole põhjendatud väide, et mesi „kaotab oma kasulikud omadused“ kuumas joogis. Kui mett lisatakse teele temperatuuril alla 50°C, säilib selle tervist toetav mõju täielikult.

Joonis 1. Vesi jahtub 250 ml tassis 50 kraadini umbes 12 minutiga.

Kokkuvõtteks: mesi on tippklassi supertoit!

Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu ja Eesti Mesinike Liidu seisukoht on selge: mee võrdlemine rafineeritud suhkruga on põhjendamatu. Mesi on looduslik, sisaldab bioaktiivseid ühendeid ning selle tervislikud ja ravivad omadused on teaduslikult tõestatud. Kui Eesti riiklikud toitumissoovitused nimetavad mett parimaks looduslikuks süsivesikuallikaks, tuleb seda ka sellisena tunnustada.

Mesi ei ole lihtsalt „magusaine“ – see on organismi ja tervist toetav supertoit, mida kinnitab inimkonna aastatuhandet pikkune kogemus.

Aga: olgem mõõdukad!

Mesi on tõepoolest looduslik aare, mille kasulikud omadused on tõestatud ja mida teadlased uurivad edasi, ning suurepärane looduslik alternatiiv rafineeritud suhkrule. Samas ei tohi unustada, et mesi sisaldab siiski suurel määral suhkruid ning selle tarbimine peab jääma mõõdukaks.

Parim viis mett nautida on võtta see tasakaalustatud toitumise osaks – lisades seda teele, jogurtile või hommikusöögile mõõdukas koguses. Nagu iga toiduaine puhul, on võtmetähtsusega tasakaal ja teadlikkus. Seega – nautige mett targalt ja vastutustundlikult, et saada sellest maksimaalselt kasu, säilitades samal ajal tervisliku eluviisi.